La Ignorancia Mata…

HINDUISME

TORNAR A KALEIDOSFERA

HINDUISME

L’hinduisme va créixer al llarg de 4000 anys, paral·lelament al desenvolupament cultural del sub-continent Indi. Té les seves arrels als llibres sagrats dels vedas, introduïts per els aris que van invadir el nord-oest de la Índia l’any1500 a. C.

 

Al compondre els Vedas, els invasors van assimilar diverses idees religioses indígenes: avui dia l’hinduisme avarca tota una gamma de creences i escoles del pensament, entre elles pràctiques tribals com l’animisme i la màgia. Els primers vedas (inclòs el conegut Rig-Veda o “Veda dels Himnes) eren complicades formules en prosa i en vers que tenia que pronunciar el sacerdot abans de realitzar el sacrifici. Posteriorment  van arribar els Upanishads, uns textos de caràcter teològic que tractaven d’explicar l’origen del món i el poder que el domina. Es centraven en la doctrina de Brahama, la realitat absoluta, i en la realització a través de la transcendència mística de l’atma (el glop vital de l’ànima). També es fonamental la doctrina del karma, segons la qual recollim la collita de les nostres bones o males accions a través d’una successió divina.

 

L’hinduisme no té un sistema eclesiàstic ben definit i insisteix en l’experiència religiosa directa. Els hinduistes creuen que hi ha una unitat suprema que es troba sota les múltiples facetes del món, personalitzada en el déu Brahama. A més d’aquesta entitat suprema, hi ha altres molts esperits, dimonis i déus, els principals dels quals són Vishnu, els conservador, y Shiva, el destructor. Vishnu s’ha reencarnat moltes vegades, especialment en Rama i en Krishna.

 

En la pràctica de l’hinduisme es fonamental el mestre o guru, qual estil varia àmpliament entre els ascetes i els orgiastics; normalment s’insisteix en el yoga, la meditació, els càntics i els ritus. Algunes d’aquestes coses han sigut adoptades per altres tradicions espirituals. Concretament, el budisme ha desenvolupat moltes d’elles a la seva manera.

 

Idees de l’Hinduisme

La idea  de la reencarnació es va documentar per primera vegada en el poema sànscrit Bhagavad-Gita, un dels textos clàssics hindús. Diu que l’ànima humana continua existint desprès de la mort i que ha de passar per una sèrie innumerable de vides i morts sota altres formes. L’hinduisme veu això com un desgraciat procés, perpetuat per l’afecció de l’home al món material.

 

Només és possible sortir del cicle de la reencarnació quan l’individu aconsegueix un estat complet d’unitat amb Brahama. Això és un exemple de l’antic punt de vista oriental de que el temps és, en essència, rodó o cíclic, en ves de lineal com es pensa a occident.

 

Actualment hi ha molt d’interès per la idea de les vides passades  i la reencarnació. Fins i tot, hi ha molts terapeutes especialitzant-se en aquest camp, que usen mètodes com la regressió i la hipnosis. Però hi ha algunes escoles de pensament que afirmen que la idea de vides passades és només una metàfora per explicar la nostra connexió amb successos passats o futurs. Entre altres explicacions possibles hi ha la de que el temps és cíclic o la de que pot haver-hi una forma compartida de consciència col·lectiva.

 

El Karma

La idea del Karma és la llei universal de la causa i l’efecte. Reconeix que, a part de les influences externes que són més visibles, tots els pensaments i els actes tenen un subtil efecte a la vida del qui els té i els realitza. Aquests efectes del karma es corresponen amb l’acte original. Així es reconeix també en molts altres credos; per exemple, el cristianisme, amb les seves ensenyances tant citades: “El que sembris, recolliràs”. El mateix que les males accions produeixen efectes negatius, les accions benèfiques o compassives els produeixen positius. Alguns efectes del karma es manifesten immediatament, mentre que altres poden trigar algun temps a aparèixer. El karma pot portar d’una vida a l’altre i els efectes del karma afectes a les famílies, societats i inclòs a països complets.

 

El tantra

El tantra, esotèrica tradició de ritus i yoga, és una pràctica hinduista, també present en el budisme. És una forma de filosofia espiritual molt especial, coneguda per el seu complicat us del mantra (paraules místiques) i el mandala (diagnòstics sagrats). Utilitza idees i tècniques molt complexes destinades a portar la il·luminació espiritual per camins molt concrets. Normalment, només es revelen als iniciats i cada guru els hi transmet directament al seu deixeble.

 

A l’hinduisme, la pràctica del tantra té tres nivells: Animal, Heroic, i per últim, Diví. L’iniciat pot anar passant d’un a altre amb el temps. La meditació tàntrica pretén la identificació de l’ésser complet del devot, tant mental com físic, amb el déu escollit. S’aconsegueix mitjançant la meditació interior, fent servir com a centre el mantra o el mandala, i mitjançant ritus externs que inclouen el prendre vi i carn, i les relacions sexuals. L’objecte del ritus és despertar l’energia kundalini, que s’identifica amb les sakti o deesses femenines. La kundalini és el poder latent  que sol estar enroscat a la base de la columna vertebral i que, en un devot del nivell Diví, pot elevar-se a través del centre d’energia de la corona, lo que produeix un fort llamp d’il·luminació.

 

Un dels fins de la pràctica sexual tàntrica és la unificació de les forces masculina i femenina de Shiva i Sakti. A tot el món, el potencial espiritual de la sexualitat s’ha fet servir per intensificar la realitat física, produint així la unió amb l’energia creadora de l’univers.

 

Els gurus

La paraula guru es composa dels termes sànscrits gu (que vol dir obscuritat) i ru (que significa llum). Per tant, el guru és el que porta de la obscuritat a la llum. Els gurus van sorgir per primera vegada a l’hinduisme, però tenen equivalents en moltes altres formes de espiritualitat. Hi ha mestres espirituals que ajuden als seus devots a arribar a la il·luminació mitjançant l’exemple,  la experiència o la transmissió directa, en contes de per mètodes intel·lectuals. D’alguna gurus es diu que son avatars o encarnacions reals d’un déu. N’hi ha que tenen un carisma extraordinari.

 

En les dècades de 1960 i 1970, els gurus orientals van començar a tenir molts seguidors occidentals. Entre els més famosos estan Ramana Maha-rishi, Sri Auro-bindo i Anan-damayi Ma. Un dels que tenen més seguidors és Sai Baba, del que es diu que és un avatar vivent. S’ha dit que és capaç de fer miracles o saddis i ha fundat escoles, universitats i hospitals gratuïts. El missatge de Sai Baba es que, a través de l’amor i del servei altruista, tots podem fer despertar la nostra ànima i descobrir a Déu dins d’ella. Però també hi ha hagut gurus que han provocat polèmiques o escandalls o als que se’ls ha tractat com a xarlatans.

 

El Yoga

La paraula yoga  ve de la mateixa arrel anglesa yoke o de la espanyola yugo i implica un llaç o unió amb lo diví. El yoga és un terme genèric, tant en la tradició budista com en la hinduista, per les disciplines espirituals, on els seu fi és arribar a un nivell més alt de consciència i té varies branques: el yoga bakti, la disciplina de la devoció, el yoga mantra, que implica repetits cants, i el yoga karma, que contempla el treball com una pràctica espiritual. Aquestes són algunes de les pràctiques més conegudes.

 

En el New Age les formes físiques del yoga han sigut les que han causat una millor impressió. Els yoguis van començar a visitar occident cap a finals dels segle XIX, però va ser a la dècada de 1960 quan el yoga va tenir una autentica explosió de popularitat. Aquesta es degué en part al incipient interès per la espiritualitat oriental, però també a les enormes avantatges que té el yoga per alleujar la tensió de la vida moderna.

 

Dins del yoga de les postures físiques o asana, hi ha ara a Occident una sèrie d’escoles especialment populars. Una d’elles és el yoga Hatha. Té a veure amb el desenvolupament i domini físic del cos a través de la respiració, amb lo que no impedeix a la ment que busqui per la seva part la il·luminació.

 

Hi ha alguns mestres de yoga, com Igenyar, que han desenvolupat un estil propi. Utilitzant aquests mètodes, hi ha hagut milions d’aficionats al yoga que han vist millorades la seva salut, força, flexibilitat i pau d’esperit, i han elevat el seu nivell de consciència. Molts d’ells segueixen estudiant facetes espirituals que sorgeixen d’altres disciplines, com la meditació.

 

Els Mantres

Un mantra és una paraula o una frase que influeix a la ment mitjançant la seva repetició continua o concentrant-se permanentment en ella. Pot dir-se en silenci o en veu alta i té un paper essencial en moltes pràctiques del yoga, com la meditació. Cada mantra té un poder o significat especial. En pràctiques com la meditació transcendental, els gurus solen donar un sol mantra a cada seguidor. Hi ha altres mantras elegits o inventats per els propis devots, que poden usar-se tota la vida. El poder del mantra és major quan més es faci servir. El mantra més antic, i segurament, la primera invocació de lo diví, és la paraula hindú “Om”.

 

El Camp de Forces Humà

A la base del coneixement de les subtils energies del cos i de com dominar-les, està la antiga saviesa del subcontinent indi. Les dos principals formes d’energia són l’aura i els chakras.

 

En sànscrit, la paraula chakra significa: roda de llum. Els chakras són els centres interns d’energia del cos. L’energia entra en el camp de forces humà per sobre, des del cel, i per sota, des de la terra, trobant-se dins del cos. Per consegüent, els chakras són una sèrie de 7 vòrtex o centres de força en els que es barregen aquestes energies i cada un d’ells produeix un camp de forces o energia diferents. Estan en una línia vertical que va per dins del cos i a prop de la columna vertebral. La seva funció és absorbir, transformar i distribuir l’energia interior del cos: la força de la vida o prana.

 

Els 7 chakras són Muladhara, situat al perineu, el seu color és el vermell. Svadisht-hhana, situat al sacre, el seu color és el taronja. Manipura, situat al plexe solar, el seu color és el groc. Anahata, situat al cor, el seu color és el verd. Vishudda, situat a la gola, el seu color és el blau clar. Anja, situat al tercer ull, el seu color és el blau fosc o anyil. I Sahasrara, situat a la corona, el seu color és el violeta.

 

Els chakras estan relacionats amb la salut física (incloses les funcions dels òrgans i les glàndules) i amb les emocions, el desenvolupament espiritual i certs aspectes de la personalitat. En un individu sa, els chakras estan degudament equilibrats i hi ha un fluxe natural de forces a través d’ells. Però si n’hi ha algun massa dèbil o massa fort, o si hi ha una interrupció del fluxe, hi haurà una conseqüent falta d’harmonia en qüestions de salut. L’estat i l’equilibri dels chakras es poden millorar amb mètodes com la meditació o la visualització. Hi ha sons vocals concrets que es fan servir també per vibrar al uníson amb els seus chakras corresponents.

 

L’aura

L’aura és un camp de forces electromagnètic que envolta la figura humana, marcant uan frontera exterior entre el cos i lo que la envolta. També hi ha animals, plantes i inclòs pedres que tenen aura.

 

Els colors i els canvis de l’aura d’una persona poden fer-se servir per el diagnòstic de la salut física i el benestar espiritual. La qualitat de l’energia de l’aura té també una forta influencia en altres persones.. Un color clar i brillant indica un estat saludable que pot influir positivament als demès. Un color fosc o tèrbol indica un estat malaltís o negatiu, que pot fer que els altres es sentin cansats o deprimits. Cada un dels colors de l’aura té el seu propi significat. Hi ha molta gent que s’ha entrenat per poder veure aquests colors i efectes, però casi tot el món els sent inconscientment.

 

Les aures de certs colors solen relacionar-se amb diferents fases del desenvolupament espiritual d’una persona. I hi ha moltes cultures diferents en les que s’ha representat, per exemple, un ésser espiritualment adelantat s’ha representat casi sempre amb aures de color groc o daurat al voltant del cap.

 

Avui dia, es pot fotografiar l’aura del cos usant la fotografia Kirlain. Es tracta d’un mètode desenvolupat per un tècnic electrònic rus.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s